- Heeft u moeite om in slaap te komen?
- Wordt u 's morgens te vroeg wakker?
- Of heeft u misschien moeite met doorslapen?
U bent niet alleen! In Nederland hebben 4 miljoen andere mensen last van slapeloosheid.
Wat is slapeloosheid?
Bij slapeloosheid of insomnia heeft iemand moeite om in slaap te vallen en/of om door te slapen. Ongeveer 25-35% van de mensen kampt regelmatig met slaapproblemen. Meestal is slapeloosheid een tijdelijk bijverschijnsel van stress of een ingrijpende emotionele gebeurtenis in iemands leven, zoals bijvoorbeeld het verlies van een dierbare of verandering of stress van werk. Slapeloosheid kan ook chronisch zijn en een heftig effect hebben op je leven.
Doe de test
Is uw antwoord “Ja” op een of meerdere van onderstaande vragen, meld je dan aan via ons aanmeldformulier
- Heb je moeite om in slaap te vallen?
- Word je vaak wakker ‘s nachts en kun je dan moeilijk doorslapen?
- Word je te vroeg wakker in de ochtend?
- Sta je vermoeid op?
- Ben je overdag vermoeid of heb je slaapaanvallen?
- Ben je prikkelbaar?
- Heb je geheugen –en/of concentratieproblemen?
- Slaap je gemiddeld korter dan 5 uur per nacht?
Wat kunt u verwachten van de slaapoefentherapeut?
De oefentherapeut benadert uw (lichamelijke/mentale) klachten en slaapproblemen vanuit een 24-uurs visie. De invloeden van uw dag lopen door in de nacht en daarbij zullen de gevolgen van uw slechte nachtrust doorlopen in de dag die erop volgt. Systematisch worden de onderliggende oorzaken en in standhoudende factoren van uw klachten en het slaapprobleem inzichtelijk gemaakt, aangepakt en opgelost.
De oefentherapeut helpt u met:
- Inzichten die gezond slaapgedrag bevorderen.
- Inzichten hoe uw klachten samenhangen met slaapproblemen
- Hoge kwaliteit (adem- visualisatie- haptische en ontspannings-) oefenstof die op maat wordt gemaakt voor uw unieke verstoorde slaappatroon.
- Cognitief gedragsmatige therapie (vlg J. Beck), gedachtentherapie die u weer positief of neutraal leert denken.
- Gezonde copingstijl, dat wil zeggen: “u leert adequater en zeker ook rustiger omgaan met de gevolgen van uw slaapprobleem waardoor stress vermindert en u uit de vicieuze cirkel komt van slecht slapen”.
- Uitleg over de architectuur van een gezonde slaap per leeftijdscategorie.
Hoe ziet uw slaapbehandeling eruit?
- Intake: U krijgt de eerste keer een intake waarbij uw persoonlijke verstoorde slaappatroon en de verbanden met uw klachten helder wordt gemaakt en u krijgt direct al inzicht waar u nu eigenlijk van wakker ligt.
- Vragenlijsten: U zal 1 of meerdere vragenlijsten moeten invullen om meetbaar en inzichtelijk te maken wat uw vorderingen in de loop van de behandelingen zijn.
- Behandeldoel/plan: Aan het eind van het eerste consult maakt u samen met de oefentherapeut een behandeldoel en een plan van aanpak waarmee u beiden verwacht de problemen te kunnen oplossen.
- De behandelingen: de behandelingen die hierna gaan volgen geven vorm en inhoud aan dit plan. U zal zowel praatsessies als oefensessies krijgen. In een praatsessie neemt u met de therapeut tips door om beter te slapen of gezonder om te gaan met uw klachten op basis van recente, wetenschappelijk bewezen inzichten die horen bij uw type slaapprobleem of wordt u geholpen met gedachtentherapie, slaaphygiene, communicatieve vaardigheden, of mindfulness. In een oefensessie krijgt u praktische handvatten, oefenstof en gevoelservaringen en leert u bijvoorbeeld frustratie om te zetten in ontspanning.
- Eindrapportage naar uw huisarts of specialist. Klanttevredenheidsonderzoek ( en uw recensie voor de website?)
Onze praktijk is ook gespecialiseerd in het behandelen van pubers en kinderen
- Slaapproblemen bij kinderen zijn er altijd al wel geweest. Kinderen vormen de grootste groep van alle slapelozen. Echter in dit digitale tijdperk dreigen slaapproblemen nog verder toe te nemen. Kinderen zitten tegenwoordig vaak en lang achter beeldschermen, bewegen minder en slikken bij slaapproblemen vaak melatonine alsof het geen enkele kwaad kan…. Wanneer onvoldoende aan de slaapbehoefte van het kind wordt voldaan nemen ook de lange termijn gevolgen van slaapproblemen toe, zoals onder andere: Slechte slaapgewoonten, angst, depressie, overgewicht, diabetes, concentratieproblemen, verminderde leerprestaties, gedragsproblemen en een verstoord bioritme.
- Slaapproblemen bij kinderen kunnen ook eigenlijk een probleem van de ouders zijn. De ouders hebben bijvoorbeeld geen geduld, de wakkere momenten komen hen niet uit, ze hebben het kind onhandige gewoontes aangeleerd of ze kunnen moeilijk consequent zijn. Door spanningen in huis of tussen de ouders kan een slaapprobleem ontstaan omdat het kind zich bijvoorbeeld niet veilig voelt of gewoonweg zelf te gespannen is.
- Bovenal zijn slaapproblemen bij kinderen ongewenst en ongezond. Ze blijven niet zonder gevolgen.
Wilt u zich bij ons aanmelden gebruik dan het aanmeldformulier.